Bauke Bossink

Boer, natuurbeheerder en ambachtelijke slager

Als klein jongetje was ik al gek van schapen. Mijn vader had ze, en dan kwamen er al wel eens moederloze lammeren die ik kreeg en moest verzorgen. Ik wist al gauw dat ik boer wilde worden, en verder wou gaan met schapen. Maar ik wilde het wel anders doen dan de traditionele schapenhouders. Ik wilde er iets extra’s mee doen.

Ik ben naar Nieuw-Zeeland en Australië geweest om veel meer dingen te leren dan de standaard kennis in Nederland die de meeste schapenhouders traditioneel toepassen. Ik heb stage gelopen op een grote schapenboerderij met 550 ha grond waar natuurbeheer op de eerste plek staat en dat je de natuur met respect moet behandelen. Het leren werken met honden. En hoe slachthuizen bepaalde sneden van het karkas en marketing toepassen om lamsvlees te vermarkten.

Bauke Bossink boer en slager
Boerderij lammeren

De boerderij

Kleinschalig en 100% natuurlijk

Bij ons op de boerderij in Weerselo (Twente) houden we het graag kleinschalig. We werken graag puur natuur. Bijvoorbeeld; de lammeren die geboren worden blijven gewoon bij hun moeder. In het voorjaar wanneer er voldoende gras aanwezig is gaan de schapen met hun lammeren lekker in de wei en blijven ze daar het hele jaar lopen, weer of geen weer. We halen de schapen pas binnen wanneer de schapen weer gaan lammeren of bij een pak sneeuw, omdat ze dan geen gras meer in het weiland kunnen vinden.

Natura 2000

Het bedrijf ligt aan het Natura 2000 gebied de Lemselermaten. Dit natuurgebied ligt tussen de Weerselerbeek en de Dollandbeek.

De beekdalen van de Lemselermaten behoren tot één van de botanische meest waardevolle terreinen in Twente. Het begrazingsterrein van de schapen bestaat uit gevarieerde en smaakvolle weiden, beekdalen, houtsingels en waterlopen

Transport en vervoer

Duurzaam en alles dichtbij

De boerderij, het transport en het slachten gebeurt lokaal en zoveel mogelijk in eigen beheer. De boerderij, de weilanden, het slachthuis en de slagerij bevinden zich binnen enkele kilometers van elkaar. Goed voor het milieu en onze schapen en lammeren.

Duurzaam

Wij hebben het geluk gehad dat we onze slagerij in het jaar 2020 bij ons op de boerderij hebben kunnen realiseren. Wij gebruik in de slagerij groene stroom van onze eigen zonnepanelen. Hiermee worden onder andere de koel- en vriescel voorzien van groene stroom. Warm water gemaakt doormiddel van boilers. Tevens is er een warmte terugwinning op onze koelmotoren geplaatst zodat de verloren energie tot het minimum beperkt blijft.

Tevens hebben wij een nieuwe geïsoleerde koeltrailer die aan de hoogste eisen voldoet waarmee we ons vlees en karkassen transporteren. Deze koeltrailer wordt getrokken door een nieuw auto die voldoet aan de strengste milieu eisen van tegenwoordig. Dit alles om de uitstoot van schadelijk stoffen te minimaliseren.

Transport Bauke Bossink
Slagerij Bossink lamsvlees

De slagerij

De slagerij is gebouwd met duurzame en onderhoudsarme materialen. De vloer is gemaakt met een toplaag van uitgewassen graniet met antislip. Deze vloer is zo gemaakt dat er geen bacteriën in kunnen gaan nestelen. De binnenwanden bestaan uit geïsoleerde platen met foodsafe coating, de verwerkingsruimte beschikt over een ruimtekoeling die ook ingesteld kan worden zodat de ruimte ook als koelcel kan fungeren. Dit allemaal om te voldoen aan de strengste hygiëne-eisen.

Vanuit de koeltrailer wordt het lamsvlees / karkassen doormiddel van een buisbaan de koelcel in geschoven. Vanuit de koelcel kunnen de karkassen de verwerkingsruimte in om vervolgens te worden uitgesneden. In onze verwerkingsruimte staan diverse apparaten en machines die gebruikt worden voor het maken diverse producten onder andere gehaktmolen, lintzaag, kookketel, cutter en stopbus om bijvoorbeeld worsten mee te maken. Hierdoor beschikken wij over onze eigen worstmakerij waarbij vader Tonny Bossink met inmiddels 50 jaar ervaring in het ambachtelijke slagersvak samen met Bauke de beste producten kunnen maken.

Lamsvlees specialist

De lammeren worden door Bauke zelf naar het slachthuis in Weerselo gebracht. Hier werkt vader Tonny Bossink, die al ruim 50 jaar slager en worstenmaker is. Hij zorgt ervoor dat de lammeren op een zo humaan mogelijke manier geslacht worden.

De volgende dag worden de karkassen in de koeltrailer naar de nieuwe slagerij aan de Nijstadweg vervoerd. Hier worden de karkassen geselecteerd en uitgesneden. Een gedeelte gaat door naar (keur) slagers, wat overblijft van de karkassen snijdt Bauke Bossink tot mooie onderdelen. Van deze onderdelen worden mooie stukken vlees gesneden onder andere lamsbout, lamsrack, lamsschouder. Het overige vlees wordt gemalen tot lamsgehakt of verder verwerkt tot heerlijke producten in onze worstmakerij zoals lamsburgers, diverse soorten lamsworsten, lamsham ect.

Samenwerken

Met boeren voor natuur

Door het uitbreiden van mijn bedrijf en sterke groei in verkoop van lamsvlees kopen wij ook lammeren in bij geselecteerde schapenhouders die voldoen aan mijn visie. Een van die schapen houders is Corney van Landerij de Bunte. Corney doet mee aan Boeren voor Natuur. Deze bedrijfsvoering Boeren voor Natuur gaat verder dan alleen biologisch.

Lees hieronder meer over de productiewijze en bedrijfsvoering op landerije de Bunte.

Landerije de Bunte

Op Landerije de Bunte wordt gewerkt met een systeem dat op veel onderdelen veel verder gaat dan de gecontroleerde biologische productiewijze. Al het voer wordt zelf verbouwd, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, als het maar even kan lopen de schapen buiten in de wei en er wordt maximaal rekening gehouden met de natuurlijke behoeftes van de dieren voor een optimaal dierenwelzijn en natuurlijk gedrag. Weides met een grote biodiversiteit waar gras en kruid naast elkaar groeien. Omgeven door nieuwe en oude houtwallen voor schaduwvoorziening voor de schapen en als schuilplaats voor alle voorkomende flora en fauna. Een omgeving waar biodiversiteit zich kan handhaven en ontwikkelen en het natuurlijk evenwicht de ruimte krijgt. Geen krachtvoer uit Zuid-Amerika maar zelf verbouwd graan en stro en een veestapel die afgestemd is op wat de grond produceert in plaats van andersom. Vanaf voorjaar 2015 is onze website met nog meer uitleg bereikbaar op www.landerijedebunte.nl. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen via info@landerijedebunte.nl.

Gezien onze bedrijfsfilosofie is het logisch dat we er de voorkeur aan geven om de lammeren te verkopen aan Bauke Bossink. Hij laat de lammeren in natuurlijke weides in grotere kuddes verder weiden, in plaats van af te mesten op stal waar natuurlijk graas- en diergedrag niet mogelijk is. De lammeren krijgen op die manier de mogelijkheid om vanaf de geboorte tot het eind te leven op een voor hun zo natuurlijk mogelijke wijze. En daarbij dragen ze maximaal bij aan het onderhouden en ontwikkelen van ons landschap en onze natuur.

Lammeren-wei-boerderij

Visie Landerije de Bunte

Landerije de Bunte is een agrarisch bedrijf dat nastreeft om met respect voor natuur- en cultuurhistorische waarden en een gezonde economische basis bij te dragen aan herstel van een natuurlijk evenwicht tussen landschap, dier en mens. Dit concept denken wil Landerije de Bunte breed uitdragen middels voorlichting, educatie en training.

Video / bedrijfsreportage van Boeren voor Natuur

  • Klik hier voor een video/bedrijfsreportage over het bedrijf van Corney Niemeijer van Landerije de Bunte

Ons lamsvlees in restaurants

De Pastorie, Landgoed de Wilmersberg en Gasterij De Oale Marckt

Benieuwd hoe ons vlees smaakt wanneer een kok dit voor u bereid? Geniet van ons lamsvlees bij deze fantastische restaurants in Twente:

  • De Pastorie in het schilderachtige Ootmarsum.
  • Landgoed de Wilmersberg met 1 van de mooiste uitzichten van Twente
  • Gasterij de Oale Marckt in Wierden met echte Twentse gastvrijheid en regionale kwaliteitsproducten.
  • Restaurant Lovely Local- A local place to Eat, Drink and Feel the love. Een uniek huiskamer restaurant in hartje Enschede.

Onze partners

De Krat
Streekmarkt Twente
Lamsvlees Specialist
Feel Food
Provincie Overijssel
Trots