Bauke Bossink

Boer, natuurbeheerder en ambachtelijke slager

Als klein jongetje was ik al gek van schapen. Mijn vader had ze, en dan kwamen er al wel eens moederloze lammeren die ik kreeg en moest verzorgen. Ik wist al gauw dat ik boer wilde worden, en verder wou gaan met schapen. Maar ik wilde het wel anders doen dan de traditionele schapenhouders. Ik wilde er iets extra’s mee doen.

Ik ben naar Nieuw-Zeeland en Australië geweest om veel meer dingen te leren dan de standaard kennis in Nederland die de meeste schapenhouders traditioneel toepassen. Ik heb stage gelopen op een grote schapenboerderij met 550 ha grond waar natuurbeheer op de eerste plek staat en dat je de natuur met respect moet behandelen. Het leren werken met honden. En hoe slachthuizen bepaalde sneden van het karkas en marketing toepassen om lamsvlees te vermarkten.

Bauke Bossink boer en slager
Boerderij lammeren

De boerderij

Kleinschalig en 100% natuurlijk

Bij ons op de boerderij in Weerselo (Twente) houden we het graag kleinschalig. We werken graag puur natuur. Bijvoorbeeld; de lammeren die geboren worden blijven gewoon bij hun moeder. In het voorjaar wanneer er voldoende gras aanwezig is gaan de schapen met hun lammeren lekker in de wei en blijven ze daar het hele jaar lopen, weer of geen weer. We halen de schapen pas binnen wanneer de schapen weer gaan lammeren of bij een pak sneeuw, omdat ze dan geen gras meer in het weiland kunnen vinden.

Natura 2000

Het bedrijf ligt aan het Natura 2000 gebied de Lemselermaten. Dit natuurgebied ligt tussen de Weerselerbeek en de Dollandbeek.

De beekdalen van de Lemselermaten behoren tot één van de botanische meest waardevolle terreinen in Twente. Het begrazingsterrein van de schapen bestaat uit gevarieerde en smaakvolle weiden, beekdalen, houtsingels en waterlopen

Transport en vervoer

Duurzaam en alles dichtbij

De boerderij, het transport en het slachten gebeurt lokaal en zoveel mogelijk in eigen beheer. De boerderij, de weilanden, het slachthuis en de slagerij bevinden zich binnen enkele kilometers van elkaar. Goed voor het milieu en onze schapen en lammeren.

Duurzaam

Wij hebben het geluk gehad dat we onze slagerij in het jaar 2020 bij ons op de boerderij hebben kunnen realiseren. Wij gebruik in de slagerij groene stroom van onze eigen zonnepanelen. Hiermee worden onder andere de koel- en vriescel voorzien van groene stroom. Warm water gemaakt doormiddel van boilers. Tevens is er een warmte terugwinning op onze koelmotoren geplaatst zodat de verloren energie tot het minimum beperkt blijft.

Tevens hebben wij een nieuwe geïsoleerde koeltrailer die aan de hoogste eisen voldoet waarmee we ons vlees en karkassen transporteren. Deze koeltrailer wordt getrokken door een nieuw auto die voldoet aan de strengste milieu eisen van tegenwoordig. Dit alles om de uitstoot van schadelijk stoffen te minimaliseren.

Transport Bauke Bossink
Slagerij Bossink lamsvlees

De slagerij

De slagerij is gebouwd met duurzame en onderhoudsarme materialen. De vloer is gemaakt met een toplaag van uitgewassen graniet met antislip. Deze vloer is zo gemaakt dat er geen bacteriën in kunnen gaan nestelen. De binnenwanden bestaan uit geïsoleerde platen met foodsafe coating, de verwerkingsruimte beschikt over een ruimtekoeling die ook ingesteld kan worden zodat de ruimte ook als koelcel kan fungeren. Dit allemaal om te voldoen aan de strengste hygiëne-eisen.

Vanuit de koeltrailer wordt het lamsvlees / karkassen doormiddel van een buisbaan de koelcel in geschoven. Vanuit de koelcel kunnen de karkassen de verwerkingsruimte in om vervolgens te worden uitgesneden. In onze verwerkingsruimte staan diverse apparaten en machines die gebruikt worden voor het maken diverse producten onder andere gehaktmolen, lintzaag, kookketel, cutter en stopbus om bijvoorbeeld worsten mee te maken. Hierdoor beschikken wij over onze eigen worstmakerij waarbij vader Tonny Bossink met inmiddels 50 jaar ervaring in het ambachtelijke slagersvak samen met Bauke de beste producten kunnen maken.

Lamsvlees specialist

De lammeren worden door Bauke zelf naar het slachthuis gebracht.  De volgende dag worden de karkassen in de koeltrailer naar de nieuwe slagerij aan de Nijstadweg vervoerd. Hier worden de karkassen geselecteerd en uitgesneden. Een gedeelte gaat door naar (keur) slagers, wat overblijft van de karkassen snijdt Bauke Bossink tot mooie onderdelen. Van deze onderdelen worden prachtige stukken vlees gesneden; onder andere lamsbout, lamsrack en lamsschouder. Het overige vlees wordt gemalen tot lamsgehakt of verder verwerkt tot heerlijke producten in de worstmakerij zoals lamsburgers, diverse soorten lamsworsten, lamsham ect.

Lammeren-wei-boerderij

Ons lamsvlees in restaurants

Landgoed de Wilmersberg, Restaurant Lovely Local, QuaKoken en meer

Benieuwd hoe ons vlees smaakt wanneer een kok dit voor u bereid? Geniet van ons lamsvlees bij deze fantastische restaurants in Twente:

  • Landgoed de Wilmersberg met 1 van de mooiste uitzichten van Twente
  • Restaurant LovelyLocal– A local place to Eat, Drink and Feel the love. Een uniek huiskamer restaurant in hartje Enschede.
  • Restaurant QuaKoken, hier draait alles om comfort en genieten van de smakelijke bereidingen van verse seizoensproducten.
  • Restaurant Vinck, bij Vinck laten ze je smaakpapillen tintelen met culinaire gerechten. Met wijn als rode draad en kwaliteit als basis. Je dineert midden tussen onze wijnvelden!
  • Bombay Spice, klaar voor een unieke culinaire smaakbeleving zoals je die nog nooit ervaren hebt? Proef de heerlijke aromatische smaken van de Indiase keuken gewoon in Hengelo!
  • Aroma Amoris, een nieuw restaurant in Hengelo met een keuken van een heerlijke mix van Europese gerechten met een vleugje Bengaalse kruiden.
  • Broodje Sprakeloos, een divers aanbod van heerlijk belegde broodjes.

Onze partners

Streekmarkt Twente
Lamsvlees Specialist
Feel Food
Provincie Overijssel
Trots